De Bosdreef wordt vanaf 11 september tot 8 oktober 2023 helemaal afgesloten. Er wordt een nieuwe afslag naar de nieuwe verlegde Bosdreef aangelegd. Al het verkeer wordt omgeleid. De Bosdreef gaat weer open zodra de werkzaamheden aan de nieuwe afslag zijn afgerond. De nieuwe weg is over een aantal jaar klaar.

Belangrijkste route van uit Prins Alexander naar het centrum
De bosdreef door het Kralingse bos is de belangrijkste route om van Prins Alexander naar het Centrum van Rotterdam te komen. Daar gaat echter verandering in komen. Dit kleine stukje “snelweg” dat langs het bos scheert en waar je officieel maximaal tot wel 70 kilometer per uur mag rijden krijgt deels een andere route. Tevens wordt de weg omgezet naar een 50 kilometer weg. De weg staat daarnaast ook wel bekend om zijn vele verkeersdoden door de jaren heen voor zo een klein stukje “snelweg”

De nieuwbouw van Nieuw Kralingen
De weg is ooit bedoeld geweest om het verkeer dat van de snelweg komt direct richting het centrum te sturen. Momenteel is men daar ook bezig met het bouwen van een nieuwe woonwijk genaamd: Nieuw Kralingen. Deze woonwijk gaat vooral dure woningen krijgen en ligt naast de dure wijk Nieuw Crooswijk, vlak tegen het armste deel van Rotterdam aan.

De nieuw Bosdreef komt er zo uit te zien

De verlegging van de bosdreef

De bosdreef wordt naast de verlegging ook een 2x 1 baans weg met een maximum snelheid van 50 kilometer per uur. Het laatste deel vanaf de stichting stoommuseum wordt nu dus omgelegd en zal uitkomen ten noorden van de Boezembocht nabij de politie.

Hierdoor rijden de auto’s om de nieuw te bouwen wijk heen en is een direct doorsteek naar het centrum niet meer mogelijk. Men moet letterlijk omrijden, dan wel via de Bergweg naar het centrum inrijden, of linksaf de Boezembocht oprijden om weer terug te rijden naar het kruispunt en de weg te vervolgen door Crooswijk heen.

De komst van de A16-A13 Snelweg
Door het verleggen van de route via het noorden kan van de wijk ruimte vrijkomen vlak naast het bos. Hier zullen dan ook de duurdere huizen van de wijk direct tegen het bos aankomen.

Momenteel kampt men in dit gebied ook met de komende nieuwbouw van het viaduct onder de hoofdweg. Deze belangrijke verkeersader die uitkomt op de bosdreef zal het verkeer waarschijnlijk nog verder in het nauw duwen, aangezien met name bij beide afslagen geen kant op kan. Een duidelijke overzichtelijke situatie wordt nu enorm verwarrend als men de omgeving niet kent.

Nu staan er al lange files rondom de bosdreef en de boszoom tot aan de Molenlaan. De A16-13 Snel, die ergens in 2025-2026 opgeleverd moet gaan worden, zou deze binnenwegen moeten ontlasten, omdat men vermoedt dat het meeste sluitverkeer is.

De toekomst van de bosdreef

Hoewel nog te zien valt of dit ook echt een oplossing gaat bieden voor de wijken die hier last van hebben rondom de Molenlaan, zullen de nieuwe afslagen juist meer verkeer aantrekken, die bedoeld of onbedoeld via de extra afrit die uitkomt op de Terbregseweg ook in dit gebied terechtkomen.