Een toenemend gevoel van onveiligheid – ook in Nesselande, zie artikel -, sterke toename dakloosheid (zie artikel ), lange wachtlijsten, zorg(concepten), het aanhoudend gebruiken van desinfo en nepnieuws door actieve leden van het rechts-radicale (zie artikel onderbouwing benoeming) Leefbaar Rotterdam en aangaande blunders. Havenloods.nl concludeerde al dat het met Leefbaar Rotterdam in het college onleefbaar is geworden in Rotterdam, zie artikel. Ook in Prins Alexander merken wij de toenemende onleefbaarheid in woorden als dakloosheid, woningnood, afval en verkeersproblemen.
Al eerder heeft Leefbaar Rotterdam (Van Schaik) de volktuinders in onder andere Ommoord in de maling genomen door zijn belofte te breken de tuinen te behouden. De tuinen moeten voor een hockeyveld nu plaatsmaken.
De gemeente Rotterdam slaagt er niet in om haar politieke ambities te realiseren uit het in 2022 overgekomen college-akkoord. Van de vijftien gestelde doelen weet het stadsbestuur er slechts twee te behalen en dit zijn zeer zwak-gestelde doelen die in het vorig college al vergaand waren qua invulling. Zo concludeert de Rekenkamer Rotterdam en schrijft het gerenommeerde Binnenlands Bestuurd op basis van de cijfers.
BIJ VIJF DOELEN HEEFT HET COLLEGE DE SPELREGELS NIET NAGELEEFD, WAARDOOR DEZE DOELEN VOLGENS DE ONDERZOEKERS NIET GOED TE CONTROLEREN ZIJN.
Sinds 1998 vertaalt elk Rotterdams college van burgemeester en wethouders (B en W) haar politieke ambities in meetbare doelen, de zogenaamde ‘targets’ die aan het begin van elke collegeperiode vastgelegd en zijn bedoeld om B en W af te rekenen op hun prestaties.
ZOWEL DE GEMEENTERAAD ALS DE INWONERS KUNNEN ZO BEOORDELEN OF DE GESTELDE DOELEN ZIJN BEREIKT.
Bij hun aantreden in juni 2022 stelde het college vijftien targets vast. Deze doelen variëren van grote thema’s zoals veiligheid, jeugdpreventie en de reductie van CO2-uitstoot, tot zeer concrete zaken zoals het verminderen van het aantal afvalzakken dat naast containers belandt (‘naastplaatsingen’) en het aantal mensen in de bijstand (bron: Rekenkamer Rotterdam lente 2024).
Onderwijs en sport
Halverwege de collegeperiode heeft de Rekenkamer Rotterdam onderzocht hoe ver B en W gevorderd zijn met deze doelen. De conclusie is echter somber: slechts twee van de vijftien targets zijn behaald. De overige dertien doelen zijn ofwel niet gehaald of niet controleerbaar. Alleen de targets ‘schil om de school’ en ‘sportdeelname’ krijgen een voldoende, deze waren in het vorig college al vergevorderd en zijn overgenomen.
HET DOEL VAN ‘SCHIL OM DE SCHOOL’ IS HET ONDERSTEUNEN VAN SCHOLEN MET EEN ACHTERSTANDSSCORE, EN VOOR ‘SPORTDEELNAME’ STREEFT HET COLLEGE ERNAAR DAT 68 PROCENT VAN DE ROTTERDAMMERS REGELMATIG SPORT. IN 2023 SPORTTE 63 PROCENT VAN DE ROTTERDAMMERS REGELMATIG, WAARMEE HET STADSBESTUUR OP SCHEMA LIGT.
Minder positief
Bij de targets ‘veiligheid’, ‘woon(zorg)concepten’ en ‘tevredenheid concerndienstverlening’ is de rekenkamer minder positief: de tussendoelen zijn hier niet gehaald, wat betekent dat minder dan 80 procent van het doel is gerealiseerd.
Totaalplaatje
Daarnaast heeft B en W zich bij vijf targets niet aan de spelregels gehouden. De lokale rekenkamer benadrukt dat elk target goed controleerbaar moet zijn. Voor het target ‘naastplaatsingen en zwerfafval’ zijn de cijfers bijvoorbeeld niet betrouwbaar genoeg vanwege te weinig metingen, waardoor er geen duidelijk beeld is van het totaalplaatje, aldus de onafhankelijke onderzoekers.
De Rekenkamer heeft ook gekeken naar de toelichtingen van het stadsbestuur over waarom een target wel of niet is gehaald, welke acties er zijn ondernomen om de doelen te bereiken, en wat de toekomstige plannen zijn. Deze toelichtingen zijn cruciaal voor de raadsleden, maar volgens de rekenkamer zijn ze bij zeven van de vijftien targets onvoldoende.
Ommoorders in de maling genomen
Aan volkstuinen hangen mensen, dit zegt Ellen Verkoelen (van 50PLUS nu van haar eigen partij JOU Rotterdam) in een pittige raadsdiscussie. De gewone Rotterdammer komt er met college Rotterdam slecht vanaf. De bouw van betaalbare woningen stokt en sociale woningen worden afgebroken om plaats te maken voor dure, hoge (koop)woningen en torens. Van Schaik (Leefbaar Rotterdam, woonachtig in Ommoord) wil wel een golfterrein behouden, maar laat diverse volkstuinen verdwijnen. Hij beweert een plan te hebben gemaakt waar dit in zou staan, in de raad van 21 december blijkt spijtig niets van een oplossing of voorstel tot oplossingi in het besproken plan (‘volkstuinvisie’).
Gezien het aankomend vertrek (pensioen) van heer Van Schaik een beslissing waar een andere betekenis aan geplakt zou kunnen worden.
Na het betaald parkeren in de armere wijken van Rotterdam, de ‘gewone Rotterdammers’ die door baanverlies of het niet kunnen krijgen van woning dakloos raken, de toename in regeldruk voor (ondernemende) Rotterdammers, komen er nu ook de volkstuinders in onder andere De Esch en Prins Alexander er slecht van af.
Van Schaik (Leefbaar Rotterdam) beweert volkstuinders een oplossing te bieden voor het verdwijnen van hun complexen.
Zijn plannen en standpunten geven het tegenovergestelde aan.
Video inspreeksessie volkstuinders met Van Schaik Leefbaar Rotterdam
Van Schaik – die tijdens de verkiezingen op hem te stemmen opdat hij zich sterk kon maken voor behoud volkstuinen in Rotterdam – komt in de debatten weinig geloofwaardig over waar het gaat om het opnemen voor de ‘gewone Rotterdammer’, de kernslogan van Leefbaar Rotterdam bij verkiezingen.
Op vragen van PVDA Rotterdam, 50PLUS//Ellen Verkoelen en ook SP en PVDD waar in de visie zou staan dat er een oplossing is gevonden voor de volkstuincomplexen, kan hij geen antwoord vinden. Pijnlijk omdat coalitiepartijen VVD en D66 benadrukken dat de volkstuinen een enorme sociale betekenis kennen voor vooral de ouderen in bijvoorbeeld Prins Alexander.
Van Schaik (Leefbaar Rotterdam) die op 21 december 2023 in de Raad zijn volkstuinvisie moest verdedigen, beweert met het platform van Volkstuinders tot een juiste oplossing te zijn gekomen voor het verdwijnen van de volkstuinen die moeten wijken voor veel commerciële bouw van woningen. Ook sportverenigingen in Prins Alexander moeten verhuizen.
Het Moti (PVDA Rottedam) heeft diverse malen voorstellen gedaan voor verhuizen van de volkstuincomplexen aan bijvoorbeeld de randen van bestaande complexen in Rotterdam. Ook daar wilde Leefbaar Rotterdam geen gehoor aan geven.