VIDEO: Vuurwerkshow boulevard Rotterdam-Nesseland 2024

Er is met weinig begrip gereageerd op het voornemen om Het Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug, het kindervuurwerk en ook de vuurwerkshows bij Nesselande en Hoek van Holland te stoppen. Stoppen omdat de subsidie door het college010 onder leiding van Leefbaar Rotterdam vermoedelijk wordt stopgezet. Dit levert een minimale bezuiniging op op een begroting die momenteel noodzakelijk veel schulden maakt. Bewoners in Prins Alexander geven juist aan dat de vuurwerkoverlast, die al na de zomervak begint, een van grootste bronnen van overlast is in de wijk. 

De gemeente Rotterdam overweegt te stoppen met de subsidie voor deze shows. ,,Hier is het laatste nog niet over gezegd,” aldus de organisatie in het AD.nl. Verder schrijft de krant:

OP OUDEJAARSAVOND TREKKEN MEER DAN 70.000 BEZOEKERS NAAR DE ERASMUSBRUG OM TE GENIETEN VAN HET JAARLIJKSE NATIONALE VUURWERK, TERWIJL TIENDUIZENDEN VIA SBS THUIS MEEGENIETEN VAN HET SPEKTAKEL EN DE STAD ROTTERDAM. MAAR ALS HET AAN DE GEMEENTE LIGT, ZAL DE EDITIE VAN DIT JAAR DE LAATSTE ZIJN. DIT GELDT OOK VOOR HET NATIONALE KINDERVUURWERK, DAT JAARLIJKS OM 19.00 UUR 7.000 KINDEREN EN HUN OUDERS NAAR DE WILHELMINA PIER TREKT.

 

Shows zorgden voor minder schade, minder slachtoffers

Het vuurwerkverbod levert juist in Rotterdam minder slachtoffers op. Organisator JMR is ‘hoogst verbaasd’ over het plan om de vuurwerkshows af te schaffen. ,,Hier is het laatste nog niet over gezegd”. In steeds meer gemeenten is het verboden om zelf vuurwerk af te steken, met georganiseerde shows als alternatief vanwege de veiligheid. ,,Rotterdam liep hierin voorop. Het vuurwerkverbod wordt breed gedragen in de stad. Het lijkt ons onverstandig om dit te herroepen.” Volgens Rouwenhorst zorgt het Nationale Vuurwerk voor minder overlast in de wijken, en minder schade en slachtoffers.

De PvdA wil de bezuinigingen op de vuurwerkshow terugdraaien.

HET IS HEEL RAAR DAT DIT WORDT AFGEPAKT. ER IS JUIST AFGESPROKEN DAT ER EEN MOOI, CENTRAAL VUURWERK IS ZODAT ROTTERDAMMERS NIET ZELF VUURWERK HOEVEN AF TE STEKEN.