De gemeenteraad van Capelle aan den IJssel heeft heer Manusama voorgedragen als de nieuwe kroonbenoemde burgemeester. Manusama, 59 jaar oud en afkomstig uit Krimpen aan den IJssel, is sinds 2019 chef van het politiedistrict Zeeland. De installatie van Manusama als burgemeester staat gepland voor woensdag 25 september.

Achtergrond Joost Manusama

Joost Manusama MA, geboren in Leidschendam, heeft Bestuurskunde en Bedrijfskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zijn uitgebreide carrière bij de politie heeft hem in verschillende functies naar steden als Rotterdam, Rijswijk en Den Haag gebracht. Hij werkte in Breda bij het Korps Landelijke Politiediensten en was Sectorhoofd Basis Politie Onderwijs aan de Politieacademie voordat hij in 2019 de leiding nam over het politiedistrict Zeeland. Manusama vervult daarnaast toezichthoudende rollen bij diverse woningcorporaties en was van 1990 tot 2002 gemeenteraadslid voor de VVD in Krimpen aan den IJssel. Hij is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen.

 

DE GEMEENTERAAD MAAKTE DE VOORDRACHT BEKEND TIJDENS EEN OPENBARE RAADSVERGADERING OP DINSDAG 9 JULI 2024. DEZE VACATURE ONTSTOND NA HET VERTREK VAN BURGEMEESTER PETER OSKAM IN DECEMBER VORIG JAAR, DIE GRIFFIER VAN DE TWEEDE KAMER WERD.

Arwin van Buuren (neen niet de dj), voorzitter van de vertrouwenscommissie, uitte namens de gemeenteraad zijn tevredenheid over de voordracht. Hij beschreef Manusama als een benaderbare en stevige bestuurder met natuurlijk gezag en een verbindende persoonlijkheid. “Met Joost Manusama hebben we de burgemeester gevonden die perfect past bij de drie trefwoorden van onze profielschets: ‘betrokken, verbindend, gezaghebbend’. Hij heeft overtuigend laten zien dat hij de burgervader is die Capelle zoekt: authentiek, doortastend en innemend. Iemand met veel ervaring op het gebied van openbare orde en veiligheid, die zich inzet om tegenstellingen te overbruggen en vertrouwen op te bouwen,” aldus Van Buuren.