Denk je aan Japan dan is de Japanse Duizendknoop waarschijnlijk niet het eerste wat in je opkomt. De Japanse Duizendknoop is een ware pest voor omgeving en planten. De plant is een invasieve plant die snel woekert en de biodiversiteit verstoort. Ook tast het metselwerk aan en kan het voor schade zorgen in funderingen van gebouwen. De Japanse Duizendknoop is een ware plaag voor haar omgeving. Reeds in 1829 is de plant via de Hortus Botanicus in Leiden ingevoerd. Het vermoeden is dat dit de bron is van alle Japanse duizendknopen in Europa.


Foto: WikiPedia

3 variaties van de Duizendknoop gespot in Nederland
De Japanse Duizendknoop familie bestaat uit 3 planten die enorm woekeren en schade aanbrengen aan hun omgeving. De Fallopia bohemica, de Fallopia japonica en de Fallopia sachalinse. In de winter sterft de plant bovengronds af en is daardoor in de winter slecht te detectoren. In het voorjaar schieten de stengels relatief snel op uit de grond, tussen de verdorde stengels van het jaar ervoor en ontwikkelen zich lichtgroene bladeren op regelmatige afstanden op de stengel.

De Japanse duizendknoop is door zijn snelle groei en relatieve ongevoeligheid voor bestrijdingsmiddelen moeilijk te bestrijden. Men probeert alles van het afdekken van de grond tot het elektrocuteren van de plant door stroom door de grond te laten lopen. Ook is men bezig met een vlo die waar de plant gevoelig voor zou zijn.

Meldpunt Rotterdam: 14010
Zie je een Japanese Duizendknoop? Dan moet je meteen 14010 bellen of de Rotterdamse  MeldR APP gebruiken om melding je maken van de plant in jouw buurt.  In rotterdam is er zelfs een digitale overzichtskaart waar  de invasieve soorten van de japanese Duizendknoop zijn aangetroffen. In Prins Alexander is de plant inmiddels aan een opmars bezig. Zo zijn er meldingen aan de Kralingse weg, Grasbuurt en Kruidenbuurt in Ommoord, het Lage Land en Oosterflank  In zevenkamp, Nesselande en Kralingse veer zijn nog geen meldingen geplaatst van het zien van deze agressieve groeier.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *